Brief ontvangen?
Bekijk uw dossier online of neem contact met ons op.
Heeft u een aanmaning van CIB ontvangen?
Log in op MIJNCIB om het openstaande bedrag te bekijken, direct te betalen, een betalingsregeling te treffen of online een bezwaar in te dienen.

Gratis geld

Direct contact met CIB incasso

Ik ontvang graag vrijblijvend informatie.

Iedere dag staat het internet en de krant er vol mee: Uber heeft 100 miljoen opgehaald, Twitter ontvangt 200 miljoen en Spotify heeft nieuwe investeerder aan boord. Heel leuk voor al die bekende namen in ´start-up’ land, maar wat houden die investeringen nou eigenlijk in? En waarom kiezen deze bedrijven voor deze vorm van groei?

Startups

Nederlanders zijn een innovatief volkje. Iedere week hoor ik op borrels en netwerkmeetings de mooiste ideeën. Het ene startup-idee nog briljanter dan het andere. Sommige mensen blijven bij ideeën, anderen zijn ondernemers en zetten hun ideeën om in daden!

Maar hoe bouw je nou een onderneming op? Met geld! Roepen de meeste aspirant ondernemers. Kijk maar naar Uber, Spotify en Twitter, en mijn idee is minstens net zo goed! Uiteindelijk weten deze ondernemers vaak met een goed idee ook nog investeerders aan te trekken. Echter tegen welke prijs? Gratis geld bestaat niet! Vaak ben je na een investeringsronde in ieder geval niet meer (volledig) baas in eigen huis. De investeerders willen iedere week cijfers zien. Targets moeten gehaald worden, anders zijn de investeerders boos. En elke ondernemer weet dat het opbouwen van een bedrijf met horten en stoten gaat. Groei gaat bijna altijd trapsgewijs, bijna nooit in een vloeiende lijn. Waarom is iedereen dan zo’n voorstander van investeerders?

500 euro

Het kan ook anders. Zelf ben ik ooit met 500 euro begonnen, heel klein, op een studentenkamertje. Net aan het begin van de financiële crisis. Banken gaven niet thuis, dus je wordt creatiever. Als het een maand wat minder ging namen we gewoon geen salaris op. Een dure auto? Nee, de Volvo van 15 jaar oud deed het ook prima. Een goed verdienmodel, dat vonden we veel belangrijker. Ervoor zorgen dat er meer geld inkomt dan eruit gaat. En op het moment dat je groeit niet gelijk jezelf rijk rekenen, maar dat geld voor investeringen gebruiken. Gaat de groei even wat minder? Je hebt echt niet direct extra mensen nodig voor sales. Klim zelf in die telefoon. Zet zelf die marketingcampagne op. Je kan je eigen verhaal echt tien keer beter vertellen dan welke accountmanager of wie dan ook. 

Tot op de dag van vandaag is onze hele groep opgebouwd zonder de steun van externe investeerders. Zelfs de bank houden we zoveel mogelijk buiten de deur. Daar plukken we nu de vruchten van. Geen maandelijks terugkerende financieringslasten. Geen externen die continue om cijfers vragen. En misschien wel het allerbelangrijkste: Baas in eigen Huis. Dat geeft enorm veel ruimte om vrij te ondernemen. En dat is uiteindelijk wel de reden waarom we begonnen zijn, om te ondernemen!

Blijf kritisch

Zijn investeerders dan slecht? Nee, absoluut niet. Ik denk alleen dat door alles wat in de media naar voren komt, ondernemers investeerders teveel aan succes koppelen. Natuurlijk heb je met veel ondernemingen een startkapitaal nodig, of groeikapitaal. Maar blijf altijd kritisch. Vaak kan je binnen je eigen onderneming makkelijk aan kapitaal komen door creatief te zijn. Kruip met je compagnons in de telefoon. Ga zelf extra klanten binnenhalen. Is die software-update echt nodig voor extra omzet of is het vooral ‘cool’? Dat mooie kantoor, doe je dat nou echt voor je klanten of vind je het vooral zelf mooi? En misschien wel het belangrijkste, klopt je verdienmodel wel of kan je hier op een slimme manier meer uithalen? Ga eerst eens uitgebreid brainstormen wat de mogelijkheden binnen jouw bedrijf zijn en vraag je af of je investeerders echt nodig hebt. 

En wat er ook uitkomt, gewoon doen. Daarom ben je immers ondernemer geworden!


Niels de Peuter (1986) is een jonge serial entrepeneur die zich tot doel heeft gemaakt om de credit management markt te hervormen. 8 jaar geleden begon hij met zijn eerste fintech bedrijf Centraal Invorderings Bureau. Inmiddels is hij verantwoordelijk voor 5 bedrijven welke met hun verfrissende aanpak hard groeien. De ondernemer heeft nu ruim 60 medewerkers in dienst.